Hoe maak je een website snel?

Bezoekers haken af als ze te lang moeten wachten en webpagina's worden traag of zelfs onvolledig geladen als je verbinding even niet goed is. Snelheid is een belangrijke factor van een doeltreffende website. Google moedigt al jaren websites aan die vlot laden en beloont hen met een betere rangschikking in de zoekresultaten. Hieronder vind je een lijst met tips om een website te bouwen die snel laadt.

Hoe maak je een website snel? - Foto: website Historische Dachfenster
Hoe maak je een website snel? - Foto: website Historische Dachfenster

Website laten bouwen met snelle laadtijd

Enerzijds is er de technische kant zoals hosting, caching en het beheerplatform, anderzijds de inhoud.

Hosting

Je hosting (de ruimte in een datacenter waar de website op is geplaatst) kan je zien als het fundament waarop je website is gebouwd. Een kwalitatieve hosting geeft je algemene sitesnelheid daarom al een uitstekende boost. Laat je niet verleiden door webdesigners die je met trots "de goedkoopste" hosting aanbieden. Hosting wordt voornamelijk goedkoper door deze te delen met steeds meer projecten. Vergelijk het met een snelweg, waarbij je niet bepaald sneller zal rijden als de verkeersdruk toeneemt.

Caching

Kies je voor een webdesigner die websites als online dienst aanbiedt, dan neemt deze de zorgen van snelle webhosting van je over. Je doet er dan goed aan vooraf te informeren met welke hostingpartner de webdesigner werkt en of deze hosting geoptimaliseerd is voor snelheid. Snelle hosting kenmerkt zich door de aanwezigheid van een http-accelerator zoals Varnish, aangevuld met een efficiënt lokaal cachebeleid. Voor dat laatste zorgt je webdesigner dan weer.

Overbodige ballast

Open-source beheerplatformen laden erg veel zgn. plugins. Elke plugin komt naast het eigenlijke script ook met een stylesheet (stijlopmaak) die geladen moet worden. Vaak zijn ze niet allemaal nodig of worden ze niet eens gebruikt op de pagina. Tenslotte dien je een open-source beheerplatform ook zelf in te stellen en uit te breiden voor snellere laadtijden van je webpagina's. Je raadt het al, opnieuw zijn daar plugins voor nodig.

Inhoud

Vermijd afbeeldingen in te grote en niet geoptimaliseerde bestandsformaten. Eén schermvullende PNG afbeelding met transparantie bijvoorbeeld kan al zwaarder doorwegen dan alle andere inhoud van de webpagina samen opgeteld.

Ingesloten inhoud

Embedded content, of in het Nederlands "ingesloten inhoud" herken je meestal aan elementen op een webpagina zoals Google maps, YouTube video's of ingesloten berichten van social media. Telkens moet deze inhoud van een andere bron opgehaald worden. Een bron, die zich misschien aan de andere kant van een oceaan bevindt.

Hoe maak je een website snel?

De laadtijd van een webpagina is een optelsom. In een debugger van een webbrowser zie je duidelijk de waterval die uiteindelijk leidt tot het laden van je pagina. En alle puzzelstukjes moeten aanwezig zijn voor je puzzel compleet is. Hoe minder stukjes in je puzzel, hoe beter dus!

Je bent in uitstekend gezelschap!

Websites uit de portfolio van Always Awake.

Fietsenwinkel
Dakvensters met traditie

Wens je meer informatie?

Gelieve dan onderstaand formulier in te vullen!

uce
Vuurtoren

Meest gelezen

Deze website werkt zonder cookies. Zo kan jij ze lekker opeten. Smakelijk! Meer informatie